Forberedelser til hjemkomst
Student under utenlandsoppholdet, Victoria barnehage, skoleplass på nærskolen, "Du har fått en ny elev i klassen", psykologiske utfordringer, nyttige nettsider og apper, ledsagerpensjon, diplomatpass.
Forberedelser til hjemkomst
Student under utenlandsoppholdet, "Du har fått en ny elev i klassen", psykologiske utfordringer, skoleplass på nærskolen, Victoria barnehage, nyttige nettsider, ledsagerpensjon, diplomatpass.
-
ANSA, en organisasjon for norske studenter i utenlandet
ANSA har et nettverk som skal gjøre det lettere å få kontakt med potensielle norske arbeidsgivere etter hjemkomst. ANSA arrangerer blant annet karrieredager. Se mer informasjon om hva ANSA kan tilby på deres nettside ANSA.no.
-
Find countries and universities that recognize the IB
Find countries and universities that admit IB students – International Baccalaureate® (ibo.org)
Folder: «Du har fått en ny elev i klassen»
Noen barn opplever det vanskelig å starte eller komme tilbake til norsk skole etter noen år i utlandet. UD har utarbeidet en folder «Du har fått en ny elev i klassen» som gir råd og vink om hvordan skolen kan bidra til å hjelpe eleven med å finne seg til rette. Denne kan deles med skolen som ditt barn skal gå på.
UD tilbyr et digitalt kurs «Psykologiske utfordringer ved utestasjonering» som er et personlig utreiseforberedende kurs for de som skal tiltre ved utenriksstasjon og deres medfølgende ektefelle/samboer, og for de som skal gjeninntre i departementet etter endt utestasjonering og deres medfølgende ektefelle/samboer. Kurset er tilgjengelig på Læringsplattformen.
Skolebarn har rett til plass på nærskolen, jf. opplæringslova § 8-1. Vurderingen av hvilken skole som elevens nærskole skal tas utgangspunkt i avstand til skolen, men også andre forhold som trygge skoleveier, søskentilhørighet, samlede nærmiljøer, kapasiteten på skolen eller særlige individuelle hensyn. Dersom det er flere søkere til en skole enn ledige plasser, må skolen vurdere hvilke elever som skal henvises til nærmeste skole med ledige plasser. Skolens beslutning om å henvise en elev til nærmeste skole fastsettes i et enkeltvedtak som kan påklages.
Vær oppmerksom på at opplæringslova ikke gir adgang til å «holde av» en skoleplass i påvente av at et barn returnerer til Norge etter endt utenlandsopphold. Skoleplass kan først søkes når man fysisk har flyttet tilbake til Norge. UD anbefaler imidlertid at det tas kontakt med skolen før hjemreise. UD v/Personalseksjonen kan bidra med et skriv til skolen med en anmodning om at det tas hensyn til barnets og familiens behov for forutsigbarhet ved hjemflytting til Norge.
Stiftelsen Victoria barnehage er en bedriftsbarnehage for barn av ansatte i Utenriksdepartementet og Norad. Victoria barnehage holder til i Utenriksdepartementets lokaler i Vika i Oslo sentrum. Barnehagens uteområde er i bakgården til UD.
Informasjon om åpningstider, priser med mer finner du her: Stiftelsen Victoria barnehage – Oslo kommune. Barnehagen har også en Facebookside.
I 2025 flytter departementet ut av Victoria Terrasse og inn i nytt bygg i regjeringskvartalet. Barnehagen må også flytte ut. Det er ikke satt av lokaler til barnehagedrift i nytt regjeringskvartal. Utenriksdepartementet har besluttet at det ikke skal gis økonomisk driftsstøtte til barnehagen etter flyttingen, og det vil derfor ikke lenger være noen bedriftsbarnehage knyttet til Utenriksdepartementet.
Kontakt barnehagen for spørsmål om videre barnehagedrift etter flytting.
Medfølgende ektefelle og samboer til en utsendt utenrikstjenestemann opparbeider rett til ledsagerpensjon.
Se lov om ledsagerpensjon i utenrikstjenesten (Lovdata.no)
Søknadsskjema må fylles ut (lenke til wordfil).
Hvordan søke om ledsagerpensjon
- Du må søke om å få utbetalt ledsagerpensjon på e-post til Personalseksjonen@mfa.no.
- Fyll ut og vedlegg søknadsskjema.
- Søknad sendes noen måneder før fylte 67 år.
- Departementet kontrollerer at opplysningene om opparbeidet ledsagertid er riktige.
MERK følgende unntak:
- Når ledsager har hatt egen stilling ved utenriksstasjonen som hovedsysselsetting og med en inntekt som for det enkelte inntektsår overstiger gjennomsnittet av folketrygdens grunnbeløp for dette året, skal denne tjenestetiden ikke regnes med i opptjeningstiden for pensjonen.
- Dersom ledsageren under en tjenesteperiode i utlandet har tatt midlertidig opphold i Norge eller et annet land over et tidsrom som sammenhengende strekker seg ut over tre måneder og oppholdet ikke har sammenheng med tjenesten, familiens sykebehandling eller andre vektige velferdsgrunner, skal denne tiden ikke medregnes.
Trenger du råd og veiledning? Her er en liste med lenker til instanser, nettsider og apper:
- Flexid | Mine muligheter med flere kulturer. En ideell stiftelse som jobber for å øke forståelse og kompetanse om krysskulturelle liv. Tilbyr verktøy, kurs og foredrag.
- Forsiden – Voksne for Barn (vfb.no). En ideell medlemsorganisasjon som jobber for god psykisk helse og trygge oppvekstvilkår for alle barn.
- Hjelp til barn og unge på familievernkontoret | Bufdir. Et gratis offentlig tilbud.
- Barnehage- og skolemiljø (Utdanningsdirektoratet)
- Spesialpedagogikk og tilrettelegging (udir.no)
- RVTS Øst (Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging)
- SMART-appen (StressMestringsAktiviteter for RobusthetsTrening) er er et selvhjelpsverktøy med en rekke ulike øvelser som kan brukes for å håndtere krevende livssituasjoner fra 14 års alder og oppover. Appen gir kunnskap om hva som skjer med mennesker i stressende perioder. Tips, råd og øvelser som kan øke din robusthet mot stress – før, under og etter store påkjenninger. SMART
- ZuperSmart – stressmestring for barn i alderen 6-12 år. App med mange strategier, råd og tips som kan være til støtte for barn i ulike stressende situasjoner. Utviklet av Oslo universitetssykehus (oslo-universitetssykehus.no), Avdeling for Digital Helseforskning (DIG).
- VI-appen – en app som styrker dine relasjoner. Et verktøy for alle par og foreldre – for kunnskap og veiledning i hverdagen. Utviklet av et ideelt non-profit selskap med et samfunnsnyttig formål. Fageksperter: Frode Thuen, Catrin Sagen og Foreningen Familieskolen.
Diplomatpass skal leveres til Diplomatseksjonen så raskt som mulig etter hjemkomst.
Spørsmål om diplomatpass kan rettes til pass@mfa.no.
For medfølgende unge som ønsker å studere i Norge er det viktig å sette seg inn i hvilke krav som gjelder for opptak til høyere studier.
Opptak til høyere utdanning i Norge er regulert i Forskrift om opptak til høgare utdanning – Lovdata
De kravene som stilles til generell studiekompetanse (det generelle grunnlaget for opptak til universitet og høgskoler) er regulert i forskriften kapittel 2.
For de som har utenlandsk utdanning er det med visse unntak for videregående utdanning fra andre nordiske land, krav om bestått i faget norsk. Kravene er regulert i forskriften § 2-2.
Informasjon om norskprøve, påmelding med mer, finner du her:Når er prøven – Kompetanse Norge.
Merk at det er ingen prøver som blir arrangert i utlandet. Den enkelte må reise til Norge for å avlegge norskprøve. Kommunen plikter å sørge for tilbud om å avlegge prøver til alle som ønsker å melde seg opp til prøver og som er folkeregistrert i kommunen, både deltagere i opplæring og privatister. Utsendt utenrikstjenesteansatt er å betrakte som bosatt i den kommune hvor han/hun hadde sin bopel ved utreise fra Norge. Det samme gjelder familiemedlemmer som er del av husstanden med mindre de er statsborgere i mottakerlandet, jf. folkeregisterforskriften § 4-4-4. Medfølgende som er statsborgere av det landet der man er utestasjonert, vil automatisk bli registrert som utflyttet fra Norge av folkeregisteret.
Utenriksdepartementet er i dialog med Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) om muligheten for å avlegge prøver i utlandet.
Retten til dagpenger er regulert i folketrygdloven kapittel 4. Spørsmål om rett til dagpenger må rettes til NAV.
Vær oppmerksom på følgende:
Noen medfølgende kan ha hatt arbeid og inntekt i det landet de har vært medfølgende til. I utgangspunktet er det kun inntekt tjent i Norge som inngår i minsteinntektskravet ifølge folketrygdloven § 4-4. Inntekt fra arbeid i utlandet for en utenlandsk arbeidsgiver kan imidlertid også regnes med, selv om søkeren ikke har betalt inntektsskatt til Norge. Det er et krav at søkeren har vært medlem av folketrygden i den aktuelle perioden.
Det følger av dagpengeforskriften § 13-1 første ledd at arbeidsperioder utført som arbeidstaker og likestilte perioder i andre EØS-land, Norden eller Sveits likestilles med kravet om minste arbeidsinntekt (kvalifikasjonskravet) i folketrygdloven § 4-4. De nærmere krav til arbeidsperioder og likestilte perioder følger av annet ledd.
Inntekter som ikke er rapportert inn til a-ordningen i Skatteetaten, vil søkeren selv måtte oppgi og dokumentere ved søknad om dagpenger.
Særregler gjelder i EU/EØS – jf. trygdeforordningen, bl.a. særregler om beregning av minsteinntekt for EØS-borgere som får overført opptjent rett til dagpenger fra annet EØS-land, som blir arbeidsløse etter å ha arbeidet i Norge, og som ikke fyller minsteinntektskravet gjennom arbeidet her.
Selvstendig næringsdrivende har ikke krav på dagpenger, med mindre den næringsdrivende har organisert virksomheten slik at hen har vært ansatt i virksomheten og mottatt lønn.