Under utenlandsoppholdet
Her finner du nyttig informasjon om helse, trygd, arbeidsmuligheter og privilegier.

Under utenlandsoppholdet
Her finner du nyttig informasjon om helse, trygd, arbeidsmuligheter og privilegier
Helse
UD har en avtale p.t. med SOS International. Les mer om avtalen og Alarmsentralen: her.
Foreldrerådgivning
Utenriksdepartementet tilbyr psykologbistand til foreldre i utenrikstjenesten som har barn med psykososiale utfordringer knyttet til covid-19, enten i utetjeneste, på vei ut eller etter å ha kommet hjem. Foreldrerådgivning kan bestilles direkte på Avonovas nettsider. Bestillingsnummer #298488
Samtaletilbud til barn og unge
Røde Kors tilbyr et gratis og anonymt samtaletilbud til barn og unge opptil 18 år.
Les mer her: Kors På Halsen – Hjem (rodekors.no)
Chattetjeneste for unge
Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her kan ungdom får informasjon om sine rettigheter, muligheter og plikter. På nettsiden finner du spørsmål og svar om familie, venner og fritid, følelser, identitet og forelskelse, vold og overgrep, skolejobb og framtid, samfinn, lover og rettigheter, kropp, helse og sex med mer.
Å tjenestegjøre i utlandet kan være en utfordring for hele familien – både på godt og vondt. Å bosette seg i et nytt land, å lære en ny kultur å kjenne, ha et nytt miljø, være langt hjemmefra – alt dette kan være spennende og morsomt, eller kanskje vanskelig og ensomt?
I utenrikstjenesten vil du som medfølgende møte alkohol i forbindelse med utestasjoneringen. Andre rusmidler eller avhengighetsskapende vaner (spill, gaming eller andre nettbaserte aktiviteter) kan skape avveksling og trøst i en ny hverdag. Det kan f.eks. være klokt å ha en plan for hvor ofte/mye man vil drikke ved ulike anledninger, hvor mange alkoholfrie dager man vil ha, etc. Dette gjelder både deg og den ansatte.
Tidlig intervensjon reduserer faren for problematisk atferd og/eller avhengighet. Når du varsler om en bekymring, viser du omsorg. Dette bidrar til at vi som arbeidsgiver kan agere raskt for å hjelpe. UD har i mange år jobbet med å forebygge og avhjelpe rus og avhengighet. Som medfølgende er du ofte den første til å se at partner/ektefelle kan ha problemer knyttet til rus og avhengighet. Vit da at det er viktig og riktig å søke hjelp dersom du er bekymret. Du kan f.eks. gå til stasjonssjefen, som da vil ta en bekymringssamtale med den ansatte. Du kan også kontakte HMS-rådgiver i UD for råd og veiledning (e-post: trine.e.stensrud@mfa.no, tlf. +47 99 36 01 37).
Som medfølgende med diplomatisk status er det viktig å huske at også du representerer Norge, og at det stilles krav til din atferd. Dersom du kommer i en situasjon hvor du trenger hjelp eller veiledning, kan det være lurt å kontakte lege i første omgang. Dersom du er registrert med norsk adresse under utestasjonering, har du også mulighet til å kontakte fastlegen din hjemme, som kan henvise deg videre.
Trygdemedlemskap, trygdeytelser (stønad til helsetjenester) og ledsagerpensjon
Medlemskap i folketrygden gir ikke i seg selv rett til noen trygdeytelser, men medlemskap er vanligvis et grunnvilkår for å få rett til trygdeytelser.
Alle utsendte utenrikstjenestemenn er automatisk pliktige medlemmer av folketrygden under utenlandsoppholdet.
I utgangspunktet er det derfor ikke nødvendig med søknad eller vedtak om medlemskap, men NAV anbefaler allikevel å søke om en bekreftelse på medlemskap under opphold utenfor Norge på skjema NAV 02-08.05. På dette skjemaet søker man også om å få bekreftet medlemskap for evt. medfølgende ektefelle/samboer som er forsørget. Det kan for eksempel være behov for å bekrefte medlemskap i trygden overfor helseinstitusjoner.
Medfølgende ektefelle og barn under 18 år er i utgangspunktet pliktige medlemmer om de oppholder seg sammen med og er forsørget av den utsendte. NAV har i sin praksis lagt til grunn en veiledende inntektsgrense på 1,5 ganger grunnbeløpet (G) i folketrygden for å avgjøre om en person skal anses som forsørget. Pensjon regnes ikke som inntekt. Ektefellen må være EØS-statsborger eller sveitsisk statsborger. Samboer likestilles med ektefelle, dersom paret har eller har hatt felles barn eller tidligere har vært gift med hverandre.
Vi gjør oppmerksom på at dersom medfølgende er i arbeid eller tar seg arbeid på tjenestestedet, så kan det påvirke retten til å være medlem av den norske trygden. Det kan for eksempel være at tjenestelandet er omfattet av en trygdeavtale med Norge, og at denne trygdeavtalen gjør unntak fra utgangspunktet om pliktig medlemskap i folketrygden, slik at man i stedet omfattes av tjenestelandets trygdesystem. Vi anbefaler at medfølgende undersøker med NAV før utreise for å klargjøre sin trygdetilhørighet i forbindelse med oppholdet ute.
NAV Internasjonalt telefon +47 21 07 37 00.
I en situasjon der en utsendt inngår ekteskap/samboerskap under utestasjonering med en person som ikke fulgte med fra Norge og som ikke var medlem av norsk folketrygd, må det sendes inn en søknad om å bli automatisk medlem som forsørget. Dette fordi ektefellen/medfølgende ikke hadde medlemskap fra før.
En medfølgende ektefelle uten EØS-statsborgerskap må søke om frivillig medlemskap, dersom medlemskap i folketrygden skal kunne opprettholdes under utenlandsoppholdet.
Et vilkår for å kunne få innvilget søknad om frivillig medlemskap i folketrygden er at ektefellen må ha vært medlem av folketrygden i minst tre av de siste fem kalenderårene før utreisetidspunktet. Han/hun må også ha såkalt nær tilknytning til Norge.
Barn over 18 år må søke om frivillig medlemskap på selvstendig grunnlag. Det er viktig å være klar over at det også gjelder dersom barnet fyller 18 år under oppholdet ute.
Medfølgende au pair fra Norge kan også søke om frivillig medlemskap i folketrygden. Den utsendte utenrikstjenestemannen er da arbeidsgiver og må betale avgift til folketrygden.
NAV behandler søknad om frivillig medlemskap. Ta kontakt i god tid før utreise.
Innenfor EØS-området
For å få dekket helseutgifter innen EØS-området må du søke om rettighetsdokument S1 (tidligere kalt blankett E106) fra Helfo, som gir deg rett til å benytte det offentlige helsevesenet i tjenestelandet på lik linje med de som er bosatt der. Du må selv levere rettighetsdokument S1 til riktig trygdeinstitusjon i tjenestelandet for å få denne retten. På nettsiden til helsenorge.no finner du utfyllende informasjon om hvordan du går frem for å søke om rettighetsdokument S1 via digitalt skjema i Altinn (www.helsenorge.no). Du behøver ikke å legge ved attest A1 fra NAV som dokumenterer at du er omfattet av norsk trygdelovgivning hvis du er utsendt utenrikstjenestemann. Dersom du er utsendt arbeidstaker i et annet nordisk land, vil du ha rett til helsetjenester uten å ha med rettighetsdokument S1. Vi gjør oppmerksom på at enkelte land, f.eks. Finland, krever at det legges frem attest A1 fra NAV som dokumenterer at du er omfattet av norsk trygdelovgivning. Du finner lenke til søknad om attest A1 (skjema NAV 02-08.07) på nav.no. Dersom du ikke finner svar på helsenorge.no kan du kontakte helsenorges veiledningstjeneste: +47 23 32 70 00 som har telefontid: mandag–fredag kl. 08:00–15:30.
I Bulgaria, Estland, Tsjekkia, Hellas, Italia, Kypros, Latvia, Litauen, Malta, Polen, Romania, Slovakia, Slovenia og Ungarn kan du i tillegg til å benytte deg av det offentlige helsevesenet velge å benytte deg av privat helsevesen og søke Helfo om refusjon i ettertid. Du kan lese mer om de egne reglene som gjelder i disse landene på www.helsenorge.no.
Vær også oppmerksom på at UD har en kollektiv privat helseforsikringsordning som er et frivillig tilbud i visse land i EØS-området, se nærmere under «Helseforsikring».
Utenfor EU/EØS
- Arbeidsgiver (utenriksstasjonen) har plikt til å forskuttere utgifter til stønadsberettigede helsetjenester i utlandet for sine ansatte. Utenriksstasjonen skal også stille betalingsgaranti ved sykehusinnleggelse. Alarmsentralen til SOS International skal kontaktes om hva som er nærmeste forsvarlige behandlingssted.
- Stasjonen kan på forespørsel forskuttere utgifter til stønadsberettigede helsetjenester i utlandet for medfølgende.
- Merk: Uavhengig av medlemskap i folketrygden har medfølgende ektefelle og barn under 18 år som er forsørget av den utsendte, rett til dekning av utgifter til helsetjenester på lik linje med den utsendte.
- Søknad om refusjon skal sendes inn via Helfos digitale skjema innen fristen på seks måneder.
- Ved behov kan du be Helfo utstede et brev som bekrefter at du har helserettigheter under ditt opphold i utlandet.
USA
Se viktig informasjon på helsenorge.no om endringer som trer i kraft 1. september 2022. Avtalen med den amerikanske forsikringsagenten Optum, som handler på vegne av Helfo, opphører. Dette betyr at Norge ikke lenger vil ha en særordning for dekning av utgifter til helsehjelp i USA.
Etter dette gjelder de samme reglene som for andre land utenfor EU/EØS – se informasjon ovenfor.
Reise- og oppholdsutgifter
Folketrygden gir i utgangspunktet ikke dekning for reise- og oppholdsutgifter i forbindelse med undersøkelse og behandling.
Unntak kan gjelde dersom det foreligger en medisinsk vurdering, f.eks. av lege ved SOS International, av at det er nødvendig å reise til annet sted for å få forsvalig helsehjelp. Vurderingen bør angi hvor nærmeste sted er (nærmeste sted vil normalt ikke være Norge). Dette er nødvendig dokumentasjon for at Helfo skal kunne refundere reise- og oppholdsutgifter til annet behandlingssted/land.
Medlemmer av folketrygden kan allikevel velge å reise til Norge og få dekket utgifter til behandling etter folketrygdloven, men må da dekke reise- og oppholdsutgifter til/fra Norge selv.
Pensjon, barnetrygd, kontantstøtte mv.
Spørsmål om du kan ta med deg eller erverve slike trygdeytelser ute må rettes til NAV.
En pensjonsordning for ledsagere i utenrikstjenesten ble etablert i 1999 som et familiepolitisk tiltak. Vilkårene for pensjonsordningen er regulert i lov av 15. januar 1999 nr. 1 om pensjonsordning for ledsagere i utenrikstjenesten (Lovdata).
Det er et vilkår for å få rett til pensjon at den som søker om pensjon har fulgt med utenrikstjenestemann under dennes tjenestegjøring ved norske utenriksstasjoner i minst 10 år. Full pensjon forutsetter en pensjonopptjening som ledsager i tilsammen 20 år. Dersom opptjeningstiden er kortere enn 20 år, blir pensjonen å avkorte forholdsmessig.
Pensjonens størrelse settes til 30 prosent av grunnbeløpet i folketrygden multiplisert med tallet fem.
Rett til pensjon krever ikke norsk statsborgerskap eller medlemskap i folketrygden.
Ledsagerpensjonen samordnes ikke med annen pensjon.
Pensjonen utbetales etterskuddsvis fra og med den måneden ledsageren fyller 67 år.
Statens Pensjonskasse administrerer pensjonsordningen og regner ut pensjonen for den enkelte på grunnlag av opplysninger fra Utenriksdepartementet og Norad.
Pensjonen utbetales av NAV sammen med annen pensjon fra folketrygden. Ledsagerpensjonen samordnes ikke med annen pensjon.
Hvordan søke om ledsagerpensjon
Du må selv søke om å få utbetalt ledsagerpensjon. Ektefeller som har krav på ledsagerpensjon, må sende inn en oversikt over sin ledsagertid til personalseksjonen@mfa.no i UD noen måneder før man fyller 67 år slik at UD kan kontrollere at opplysningene om opparbeidet ledsagertid er riktige. Opplysningene bør inneholde stasjon, periode med måneder og år, eventuelt fravær fra stasjonen over tre måneder og om man har jobbet som lokalt ansatt under oppholdet.
Privilegier, immunitet og arbeidsmuligheter
Mulighetene for å finne arbeid på utenriksstasjonen er svært begrenset, og for ektefelle til stasjonssjef er dette ikke mulig.
Det er en familie- og personalpolitisk målsetting for UD at forholdene legges til rette for at medfølgende som ønsker det skal kunne ta lønnet arbeid under utestasjonering også utenfor EØS-området. I den forbindelse har Norge inngått flere bilaterale avtaler om arbeidstillatelse for medfølgende familiemedlemmer til diplomater.
Alle EØS-borgere har etter EØS-avtalen adgang til å arbeide i EU/EØS-området. Norge har også inngått bilaterale arbeidsavtaler med Italia, Portugal og Romania. I disse to landene bør medfølgende som ønsker å arbeide velge å søke om arbeidstillatelse via de bilaterale arbeidsvatalene fordi avtalene gir medfølgende flere privilegier. I de EU-land der det enda ikke er inngått noen egen bilateral avtale om arbeid, kan man søke om adgang til arbeid via EØS-avtalen i stedet. Da mister man imidlertid status som medfølgende og de privilegier og den immunitet som hører med (les mer om dette nedenfor under «Privilegier og immunitet«.
Per. 2021 er det inngått avtaler med: Argentina, Australia, Brasil, Canada, Chile, Columbia, India, Israel (en administrativ ordning), Italia, Portugal, Romania, Tyrkia, Sør-Afrika (en administrativ ordning), UK og USA.
Medfølgende som har arbeidsinntekt under utenlandsoppholdet, må være oppmerksom på at egen inntekt kan påvirke medlemskapet i trygden. Kontakt derfor alltid NAV dersom du har tenkt å opprettholde eller skaffe deg arbeid som medfølgende.
Medfølgende som ønsker å ha hjemmekontor/fjernkontor i landet der den utsendte utenrikstjenestemannen har sitt tjenestested, må gjøre nøye undersøkelser og forberedelser i god tid før utreise. Medfølgende bør gå i dialog med egen arbeidsgiver om muligheter for fjernarbeid i utlandet. Videre er det særlig viktig å avklare med NAV om trygdemedlemskapet vil være i behold. Vær oppmerksom på at NAV kan ha lang saksbehandlingstid. Informasjon om saksbehandlingstid finner du på NAV sin nettside. Videre må det bl.a. avklares med Skatteetaten hvilke skattemessige konsekvenser som hjemmekontor/fjernkontor i utlandet vil innebære for deg. Det kan også være andre utfordringer knyttet til å ha hjemmekontor/fjernkontor i utlandet som må avklares knyttet til bl.a. forsikringer, pensjon osv.
Familiemedlemmene til en utsending, som tilhører vedkommendes husstand i tjenestelandet, nyter de samme privilegier og den samme immunitet som utsendingen selv, forutsatt at de ikke er borgere av mottakerstaten. Dersom du som medfølgende familiemedlem tar arbeid, vil imidlertid ikke immuniteten gjelde i relasjon til arbeidet. Du må også innhente Utenriksdepartementets samtykke til å gi avkall på privilegier og immunitet i forhold som har sammenheng med ditt eventuelle arbeidsforhold dersom du blir bedt om å gi et slikt immunitetsavkall.
Både den utsendte og medfølgende familie plikter samtidig å respektere både Norges og tjenestelandets lover og regler. Privilegiene og immuniteten som her er nevnt, følger av Wien-konvensjonene fra 1961 om diplomatisk samkvem og 1963 om konsulært samkvem. Privilegiene er ikke gitt den utsendte og medfølgende familiemedlem for det enkelte individs skyld, men for å sikre effektiv utøvelse av de diplomatiske og konsulære stasjoners funksjoner som statlige representanter. Derfor kan immuniteten bare frafalles etter senderstatens samtykke. Du må altså innhente Utenriksdepartementets samtykke til å gi avkall på privilegier og immunitet dersom du blir bedt om dette i noen sammenheng. Dersom et medlem av den ansattes familie opptrer på en måte som er uforenlig med vedkommendes diplomatiske status eller i strid med Norges eller tjenestelandtets lover, er det egnet til å sette Utenriksdepartementet og norske myndigheter i en vanskelig stilling. I ytterste konsekvens kan man bli erklært uønsket som diplomat eller medfølgende i tjenestelandet og straffeforfulgt i Norge for handlingen.
Sikkerhet og beredskap
- Utenriksstasjonen er det første kontaktpunktet ved kriser.
- Lokalt politi kontaktes ved tyveri og lignende.
- Du kan alltid nå UDs operative senter (UDops) påTlf: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no. UDops er åpent 24 timer 365 dager i året. Se også informasjon på regjeringen.no.
- UDs reiseinformasjon – regjeringen.no: Her finner du reiseinformasjon til land Norge har diplomatiske forbindelser med og en oversikt over hvilke tjenester og hvilke typer bistand norske borgere på reise kan forvente av utenrikstjenesten.
- Når du blir syk under utenlandsoppholdet og trenger medisinsk rådgivning kan du kontakte Alarmsentraken som er åpen 24 timer 365 dager i året. Telefonnummeret til alarmsentralen er + 45 3848 9362. Les mer om hvilke tjenester som Alarmsentraken kan tilby her: Alarmsentralen